Войници от Източния фронт!

 

Прокламация на Фюрера до войниците от Източния фронт.

 

 

 2 октомври 1941 г.

 

Изпълнен, от дълбока грижа за съществуването и бъдещето на нашия народ, на 22 юни аз се реших да отправя към вас повик, да предотвратите в последния миг насоченото срещу нас нападение на неприятеля: Властниците от Кремъл възнамеряваха - днес това вече ни е известно - да унищожат не само Германия, но и цяла Европа. 

 

Другари, междувременно вие сте разбрали вече две неща:

 

1. Този противник се беше подготвил военно за това нападение по такъв грандиозен начин, че и най-страшните опасения бяха надминати.

 

2. Тежко и горко на нашия народ и на целия европейски свят, ако този варварски враг беше успял да пусне в движение своите десетки хиляди танкове преди нас!

 

Това щеше да бъде гибелта на цяла Европа. Защото този противник се състои не от войници, но в по-голямата си част, от зверове.

 

Другари, сега вие можахте да видите със собствени очи „рая на работниците и селяните”. В една страна, конто би могла да изхранва целия свят със своята просторност и своето плодородие, цари мизерия, каквато ние, германците не можем да си представим. Това е резултатът на една вече 24 годишна еврейска власт, която, като болшевизъм, се изравнява в своите основи към общата форма на капитализма.

 

Носителите на тези системи, обаче и в двата случаи са евреи и само евреи.

 

Войници,

 

Когато ви повиках на 22-ри юни, за да отстраните тази опасност, грозяща нашето отечество, вие се опълчихте срещу най-голямата военна сила, която светът е виждал до сега. За не повече от три месеца, обаче, ние успяхме, благодарение на вашата храброст, мои другари, да разбием една след друга танковите бригади на противника, да унищожим неговите дивизии, да вземем безброй пленници и да завземем безкрайни пространства - не празни пространства, а такива, от които този противник живее и от където се снабдява неговата гигантска военна индустрия със суровинни материали от всякакъв вид.

 

След няколко седмици трите негови най-важни индустриални области ще бъдат окончателно в наши ръце.

 

Вашите имена, мои войници от германската войска и имената на нашите храбри съюзници, имената на вашите дивизии, полкове, военни кораби и въздушни ескадрили, ще бъдат свързани за вечни времена с най-големите победи в световната история.

 

Вие пленихте пад 2 400 000 пленници; взехте в плячка над 17 500 танка и унищожихте над 21 600 оръдия; 14 200 самолета бяха свалени или разрушени на земята.

 

Пространството, което германските и съюзните войски завзеха до днес, е двойно по-голямо от това на Германския Райх през 1933 год. и четири пъти по-голямо от това на английската метрополия.

 

От 22 юни насам се пробиха най-силните укрепителни системи, преминаха се големи реки, превзеха се безброй градове, разрушиха се бункери и крепости. От далечния север, където нашите извънредно храбри съюзници - финландците - за втори път доказват своето геройство, до Крим вие стоите днес, заедно със словашки, унгарски, италиански и румънски дивизии, повече от 1 000 км. навътре в неприятелска страна. Испански, хърватски и белгийски войски се присъединяват, други ще последват.

 

Защото - може би за първи път до сега - тази борба се схваща от всички народи в Европа като обща акция за спасението на най-ценния културен континент.

 

Огромен, обаче, е и трудът, който се полага зад вашия гигантски фронт.

 

Почти 2 000 моста с дължина над 12 м., са построени; 405 железопътни мостове бяха възстановени: 25 000 км. железен път е пуснат отново в използване. Дори над 15 000 км. железници бяха пригодени към обикновената европейска ширина на релсите. Хиляди километри пътища се намират в работа.

 

Големи области са получили вече своето гражданско управление. Там животът ще затече в най-скоро време по разумни закони. Грамадни складове с храни, горивен материал и муниции са готови.

 

Тези небивали до сега военни успехи бяха постигнати при това с жертви, чието число - колкото и тежко да е това за отделния човек и неговите близки - не възлиза още на 5% от това на жертвите от световната война.

 

Това, което вие, мои другари, постигнахте, заедно със съюзните войски, по отношение на храброст, геройство, лишения и трудности, в само три и половина месеца, го знае най-добре този, който сам изпълняваше своя дълг като прост войник през последната война.

 

В тези три и половина месеца, обаче, мои войници, бяха създадени най-после предпоставките за последния, страшен удар, който ще срази още преди настъпването на зимата този противник. Всички приготовления - доколкото стоят в обсега на човешката възможност - са привършени. Този път е подготвян планомерно крачка по крачка, за да се постави врага в онова положение, в което ние ще можем да му нанесем смъртния удар.

 

Днес започва последното, голямо решително сражение на тази година.

 

То ще улучи смъртно този противник, а с него и подпалвача на цялата война, самата Англия. Защото с унищожаването на този противник, ние отстраняваме последния съюзник на Англия в континента. С това, обаче, ние отстраняваме от Германия и от цяла Европа една опасност, каквато не е грозила континента от времето на хуните и монголските племена. Ето защо, германският народ ще бъде с вас, повече от всякога, през тези последни седмици.

 

Това, което постигнахте вие и нашите съюзници, задължава още днес към най-дълбока благодарност. В идните, трудни дни обаче, вас ще ви придружава цялото германско отечество със затаен дъх, изпращайки ви своята благословия. Защото, ако - дай Боже - победите, вие ще подарите на това отечество не само победата, но и най-важната предпоставка за мира.

 

Главна квартира на Фюрера. 2 октомври 1941 год.

 

Адолф Хитлер

Водач и главнокомандващ на германската армия.